Photo: Biserica Romano Catolica - Imagini comparative -  altarul Sf Maria de pe net si foto A.M.Catalina din anul 2015

difera statuia de la nivelul superior al altarului
Photo:
Photo: Sculptorul clujan  Liviu Mocan
autorul Monumentului Libertății Religioase,
din Turda Piata Republicii, Biserica Romano-Catolica - ridicat la comemorarea a 450 de  de la semnarea şi adoptarea, în 1568, a Edictului de la Turda, prin care s-a proclamat libertatea conştiinţei religioase, dreptul fiecărei comunităţi de a-şi alege predicator şi interzicerea discriminării pe baze religioase.
Monumentul reprezintă vizual idealul libertății religioase, fiind o operă nonfigurativă, creată în spiritul unui limbaj artistic contemporan și se integrează organic în ansamblul vizual al pieței, devenind parte integrantă a acesteia. Scara reprezintă verticalitatea și este simbolul creștin al ascensiunii. Piatra de la bază reprezintă în mod metaforic piatra care închidea mormântul lui Iisus. Treptele scării se metamorfozează în porumbel, sugerând înălțarea și, de asemenea, pogorârea Sfântului Duh.

sursa ziarul Cotidian de Turda
http://cotidiandeturda.ro/450-de-ani-de-la-proclamarea-edictului-libertatii-religioase-de-la-turda-dezvelire-monument/
Photo:
Photo: Str. Avram Iancu, Nr.49  - Biserica Franciscana - ante 1918 - de pe net.d
Loading...
Public
Sculptorul clujan Liviu Mocan autorul Monumentului Libertății Religioase, din Turda Piata Republicii, Biserica Romano-Catolica - ridicat la comemorarea a 450 de de la semnarea şi adoptarea, în 1568, a Edictului de la Turda, prin care s-a proclamat libertatea conştiinţei religioase, dreptul fiecărei comunităţi de a-şi alege predicator şi interzicerea discriminării pe baze religioase. Monumentul reprezintă vizual idealul libertății religioase, fiind o operă nonfigurativă, creată în spiritul unui limbaj artistic contemporan și se integrează organic în ansamblul vizual al pieței, devenind parte integrantă a acesteia. Scara reprezintă verticalitatea și este simbolul creștin al ascensiunii. Piatra de la bază reprezintă în mod metaforic piatra care închidea mormântul lui Iisus. Treptele scării se metamorfozează în porumbel, sugerând înălțarea și, de asemenea, pogorârea Sfântului Duh. sursa ziarul Cotidian de Turda http://cotidiandeturda.ro/450-de-ani-de-la-proclamarea-edictului-libertatii-religioase-de-la-turda-dezvelire-monument/