Baticu, de la Doru Vasilescu
Dec 12, 2010Public
Photo:
Photo:
Photo:
Photo: Este coperta aleasă de Doru Vasilescu pentru manuscrisul lui Niculae Baticu ce urmează. Cred că l-a derutat titlul din pagina imediat următoare.
Photo:
Photo:
Photo:
Photo: Aş minţi să nu spun că rîndurile lui Baticu (cele ajunse ulterior în "Amintiri...") m-au fascinat realmente. Le sorbeam, realmente... Au fost o gură de aer în literatura acelor ani. textele lui Baticu aduceau, după opinia mea, viaţă.  Baticu nu prea avea autocenzură, inclusiv în ce priveşte viaţa propria, cît şi aceea de redat în scris.
Majoritatea cărţilor de pe atunci aveau un praf greu ingurgitabil pentru mine, care venea atît din aerul comunist al epocii, cît şi din interbelicul atît de pitoresc în sine - dar totuşi demodat.
Photo: Pasajul despre salutul adresat lui Whymper va fi rpeluat de Şerban Ţiţeica în prefaţa la "Amintiri...". Cu menţiunea că aşa se cuvine tratat pe munte  şi Baticu. Nu ştiu dacă pasajul original cuceritorul Matterhornului atrăsese iniţial atenţia  lui Baticu ori fraţilor Ţiţeica. E posibil ca ultimilor, care răsfoiau literatură străină din domeniu încă din deceniul trei al secolului XX.
Photo: Şi în alpinism, o generaţie se caţără valoric pe umerii precedentei.
În context, recunosc a mă fi folosit din plin de scrisele, sfaturile şi chiar omeneştile erori ale lui N. Baticu. 
Literatura mea, multă-puţină, bună-rea, este clădită pe stil Baticu, chit că s-a nimerit să avem şi o fire taaareee apropiată.
http://www.scribd.com/doc/17259551/Contributii-la-istoria-alpinismului-romanesc
Acum îmi dau seama că am omis să menţionez acolo meritul celui care m-a ghidat din plin în domeniul cercetării istoriei mersului pe munte de la noi.
Photo: Să fiu eirtat, dar mentorul meu văd că punea virgulă între subiect şi predicat. Poate e bine de văzut aici partea plină... Nu era doctor în literatură, dar poseda un stil de povestire inegalabil (asemenea inamicului său, Cristea, şi el autodidact).
Photo: O fi mai nouă chestia asta cu a evita să spui virgulă între subiect şi predicat decît aş bănui eu? E de verificat.
În context, îmi amintesc un articol al admiriştilor din 1938 în care foloseau inflexibil adjectivul "nouă" (de la nou) indiferent de gen. Se pate că era o reglementare din epocă.
Photo: Nae Dimitriu se ia aici de mînă cu Baticu, în a sesiza ceea  ce el/ei consideră a fi incorectitudini ale confraţilor alpini. Cred că pe filieră le-am urmat eu. E frustrarea la mijloc, de care mie unuia cel puţin îmi aminteşte Mihai Vasile c-aş poseda-o? E posibil.
Photo: Mda, mă conving că este o formă care, trecută prin sita unui cenzor mai ales în ce priveşte organizarea, consecvenţa ideilor, a dat apoi "Amintirile...".
În mare, ce scrie aici mi-a şi vorbit cîndva nea Baticu, în faţa unui magnetofon. Regret că am pierdut la un moment dat benzile, cam pe la 2007. Avea un stil nemaipomenit, fascnant pentru mine cel puţin. Stăteai ca la gura sobei, ca în faţa bunicului (chit că eu nu mi l-am apucat pe al meu).
Photo: E interesant că ulterior Dimitriu se domoleşte, în privinţa hipercriticismului. Se mai ceartă cu un Dunăreanu, dar stă totuşi în banca lui, ba ajuge să-l irite altul care i-a preluat stilul, e vorba de Baticu, la 1939 (acesta din urmă tratează incidentul în forile următoare de manuscris, din colecţia prezentă).
Don't forget, aceste file au fost postate (probabil şi scanate) iniţial de către prietenul nostru Doru Vasilescu, din arhiva Clubului Alpin Român.
Photo:
Photo: Nu mai ţin minte care dintre articolaşele astea lipseşte din colecţia (Gazeta Sporturilor) de la Biblioteca Academiei, în urma vreunui accident, ruperi de file sau cine ştie ce.
Photo: Incidentul cu Coşoveanu - după cum se vede, lumea alpină nu era cît de puţin idilică...
Photo: Aici Baticu încă acorda credit pretenţiei lui Erwin Csallner că a urcat Picătura, la 1932. Ulterior va atribui premiera lui Nicu Comănescu, 1934.
Photo:
Photo: Optica asta a lui N. Baticu, cu o singură formaţiune, a fost reprodusă admirativ (după cît se pare) de Mihai Vasile, pe blogul lui Vasile Blag. Ea pornea, se raporta la situaţia din Vest. Mica problemă este că noi românii, poate chiar fără să vrem, sîntem altfel... Nu spun că e bine, dar asta e realitatea iar o schimbare nu e foarte curîndă...
Photo: Îndrăznesc unele corecturi.
Beldie urcă la 7 august Claia estică, după cum tot în vară suie pe Colţul Gălbenele, din Şaua Colţilor.
PS Grafia de azi a văii din Moraru (de fapt, DOUĂ) este Poienii.
Photo:
Photo: Nu ştiu dacă la incidentul de pe Picătura relatat Dimitriu are reproşul: "Ce faci, mă ţii ca pe un zmeu?"
Beldie mi-a povestit întîmplarea, pe la 1985, dar nu a plasat pe undeva încurcătura.
Totodată, cum am mai spus-o pe site Doru, mie nu mi se pare credibilă povestea cu aprinderea jnepenilor de către Dimitriu. Beldie nu mi s-a părut un mincinos, dar e posibil să fi intervenit ceva... Instinctul îmi spune.