Szpartakiád 1985
Dec 2, 2015Public
Photo: Mi csicsói lányok és asszonyok elmondhatjuk, hogy 1985-ben részt vettünk az utolsó szpartakiádon, melyet a prágai Strahov stadionban rendeztek meg. A gyakorlatokat már egy évvel korábban megkezdtük az iskola tornatermében. Dvořak "Szláv táncok" zenére tornáztunk. Rajtam* kívül ott volt velem Horváth (Bödők) Erika*, Bödők Judit, Nagy Szerénke, Domonkos Judit*, Csémi Georgína, Bencsik Irén, Šuch Daniela*, Győri Sarolta*, Habenicht (Várady) Erzsébet*, Németh (Győri) Éva, Bödők Teréz*, Fábián (Vörös) Viola, Borsiczky (Vida) Judit*, Vida Jolán, Nagy Olga, Hostomský (Nagy) Eszter, Polgár Klára*. Húszévesként én voltam a legfiatalabb. A helyi szövetkezet támogatott bennünket a melegítő ruhával, fehér cipővel és a fellépő ruhával, mely fehér trikóból, zöld szoknyából, sárga szalagból és egy fehér karikából állott. Prágán kívül felléptünk még Ógyallán, Komáromban, Nemesócsán, Gútán és természetesen Csicsón is, mégpedig a helyi futballpályán. Az utolsó napon volt a nagy felvonulás. Androvics Adrianna*
Photo: 1989-ben pedig elkezdtük a következő gyakorlást, de itt már buzogánnyal. A rendszerváltás azonban közbeszólt, és 1990-ben leállították az egészet, mondván, hogy ez a szocializmus vívmánya. Engedjék meg nekem, hogy kiegészítsem az írást Bödők Erika emlékeivel, aki betanította a csicsói lányokat, asszonyokat. Őt Komáromban tanították be. Kisiskolások, felső tagozatosok, középiskolások, szülők gyermekeikkel, sorköteles katonák, különböző korosztályú férfiak és nők végeztek önálló tornagyakorlatokat. Rendszerint járási szintig jutottak el a csoportok. A csicsói női csoport eljutott egészen Prágába.18 nő alkotott egy virág-alakzat negyedét. Viszont Prágába már csak ennek a negyednek a fele, tehát kilencen mehettek. Őket csillaggal jelöltem. Húszan készültek Nővérem, Nagy Hajnalka Pozsonyból járt haza, és Komjáthy Karolina , ő Füssről járt hozzánk gyakorolni. N.A.
Photo: Csak tájékoztatóul: az akkori Csehszlovákiában 62.000 nő gyakorolta be a művet, ebből a Strahovi stadionban 13.824 lépett fel. 1985-ben a szpartakiádra 3242 helyszínen gyakoroltak, összesen 2.186.900 tornász kapcsolódott be és cca. 4 millió néző látta az egészet. Azért ez nem semmi! Az utaztatás szintén ingyenes volt. A vonat, melyen csak mi tornászok voltunk, egyenesen Prágába ment. Ehhez kaptunk igazolványt is. Ott egy iskolai tornateremben voltunk elszállásolva. Kempingágyakon aludtunk, az utazótáskából öltözködtünk, WC-én és zuhanyzón többen osztozkodtunk, de senki sem reklamált. A szállásunkról minden nap jártunk gyakorolni. A metró, villamos, trolibusz szintén ingyenes volt. Ehhez is kaptunk egy igazolványt, melyet mindig a nyakunkban hordtunk. De ez az igazolvány vitt el ingyenesen bennünket a múzeumokba, kiállításokra, a várba, a templomokba, az akkori Magyar Kultúra Házába stb. Ki is használtuk, szabadidőnkben, mindig a városban csatangoltunk. Prága szinte minden nevezetességét megtekintettük.
Photo: Visszatérve a szpartakiádhoz, fantasztikus élmény volt. Ha időnk engedte, akkor megnéztük többi gyakorlót is. Így alkalmunk volt látni a katonák erőgyakorlatát, a nők 2. csoportját, az ifjú lányokat, családokat.A csicsói iskolások szintén szpartakiádoztak Bencsik Irén vezetésével (hátul), de sajnos alkalmunk nem volt, hogy láthassuk őket. A tanító néni a nyolcadikos és hetedikes fiúkkal gyakorolt, de betanulta a nők gyakorlatát is. Talán ő szerepelt legtöbbet Prágában, hisz 1970, 1980 és 1985-ben is ott volt.
Photo:
Photo: És egy ráadás kép. A komáromi hajógyár asszony-csoportja, 1980-ban, három csicsói lánnyal,Bödők Erikával és Révész Herminával, Himler Jozefinával-Jojával.
Photo: és még egy, Prága, 1980.