Csicsó jelképei
Jul 12, 2016Public
Photo: Csicsó címerének, zászlójának regisztrálása 2008. március 26-án
Photo: Csicsó szimbólumát állítólag (szlovák heraldikai kutatások szerint) az 1773-ból származó pecsétlenyomat alapján ismerjük, amelyen CSICSO.FALUNAK.PECSETI körfelirat olvasható. Az egyes szavakat kis rózsaszerű virágok választják el.
Photo: Az állítólagos régi pecsét
Photo: És egy másik állítólagos régi csicsói pecsét "CSICZO" felirattal.
Photo: A címer színes rajza, a címer leírása: alul kerekített piros pajzson, fent közepén arany gabonakéve, lejjebb két oldalán ezüst csoroszlyával és ekevassal körbevéve. Az ekevason és csoroszlyán egy-egy arany közepű piros szirmú és zöld kelyhű rózsa látható. Alattuk középen arany közepű ezüst szirmú és zöld kelyhű rózsa van. Az aranyat sárgával, az ezüstöt fehérrel válthatjuk fel.
Photo: A címer rajza
Photo: A címer rajza, jelezve a színezést
Photo: A falu zászlójának színes rajza, leírása: Csicsó falu lobogója 7 részre van felosztva színek szerint a következőképp: piros 2/9-ed, zöld 1/9-ed, fehér 1/9-ed, sárga 1/9-ed, fehér 1/9-ed, zöld 1/9-ed és végül megint piros 2/9-ed. A lobogó alakja téglalap, aránya 2:3. Három csücsökben végződik, vagyis két bevágással. Az első és harmadik rész piros színű, a középső zöld, fehér, sárga, fehér, zöld sávos.
Photo: A falu zászlóinak színes rajzai:zászló, rövid zászló, függő zászló
Photo: Címeres zászló színes rajza
Photo: kombinált zászló színes rajza
Photo: A polgármesteri lobogó színes rajza
Photo: Csicsó község polgármesteri lobogója a község többi jelképe között különleges helyet foglal el. A polgármester lobogója hivatalának egyik jelvénye.  A címeres zászlóhoz hasonlít, azonban szegéllyel egészül ki a község színeiben. Abban is különbözik, hogy míg a címeres zászló számos példányban készülhet, a polgármesteri lobogóból rendszerint csak egy van, valamint jobb minőségű technikával készül.
Photo: a falu pecsétjének rajza, leírás: Csicsó község pecsétje kerek, középen a község címerpajzsa látható, körirata pedig csak szlovák nyelven van: OBEC ČÍČOV (vagyis CSICSÓ KÖZSÉG). Ez olvasható felül, alul négy-négy ötágú csillag között az egyes számjegy olvasható, az első számú pecsétnél. A további példányoknál három-három ötágú csillag van, középen pedig a pecsét példányszáma. A pecsét átmérője 35 mm, ami összhangban van a pecsétek és községi jelképek használatára vonatkozó helyi szokásokkal és előírásokkal. Ezenkívül van a községnek kétnyelvű pecsétje, szlovák és magyar felirattal, ahol a csillagokat és a számot a magyar felirat váltja fel: CSICSÓ KÖZSÉG.
Photo: a falu pecsétje - minta
Photo: a falu kétnyelvű pecsétje - minta
Photo: 1990-es évektől 2008-ig községünk más címert használt, amit a Heraldikai Bizottság nem fogadott el. Ez a címer van vésve a „Magyarnak maradni” emlékmű kőtáblájára. Ennek a címernek a színes rajza és a leírása: Hasított pajzs. A jobboldali kék mezőben ezüst vagy fehér daru áll, követ tartva felemelt lábával a pajzsláb zöld hármas halmán. A baloldali vörös mezőben egyfarkú arany vagy sárga oroszlán szintén a zöld hármas halmon állva jobbjával a pajzsfőn levő ezüst-fehér liliomra mutat. Mindkét címeráIlat nemcsak a csicsói, de nagyon sok csallóközi családnak is a címerében szerepel. A követ tartó daru a Csicsó község határában levő természetvédelmi területre utal.
Photo: Javaslat a címerre és zászlóra. Nem fogadták el.
Photo: Címer 1990-es évektől 2008-ig.
Photo: a régi pecsét, a régi címerrel
Photo: a régi pecsét, a régi címerrel, másik változat
Photo: Csicsó község elöljáróságának  címere az 1900-as évek elejéről.
Photo: Csicsó katolikus parókiális és eklézsiai pecsétje az 1900-as évek elejéről.
Photo: A csicsói református lelkészi hivatal pecsétje 1939-ből.