Csicsó - Číčov : Zsidó temető - Židovský cintorín - Jevish Cemetery
Aug 24, 2011Public
Photo: Az emlékezés kavicsait helyeztük  el a sírköveken. Élő kapja a virágot, a halottnak holt dolgot visznek a zsidó emberek. (Valaki művirágot rakott, ami szintén holt dolog.)
„A zsidó temetőkben a látogatók nem virágot, hanem követ, kavicsot helyeznek el a síron. Mit jelent és honnan ered ez a szokás?”
 A hagyomány a korabeli temetkezési szokásokban gyökerezik. Évezredekkel ezelőtt a zsidóság a hajdani Izrael sivatagos vidékén élt. Itt a holtak eltemetése nem volt egyszerű, hiszen a köves talajba mély gödröt ásni nagy nehézséget jelentett. Így hát a gödör kimélyítése helyett/mellett nagy kövekből halmot emeltek a holttest fölött, hogy az nehogy a vadállatok martalékává váljon (innen ered egyébként a sírkőállítás szokása is).
 A közösség tagjai úgy tudtak az elhunyt javára tenni, ha vittek egy követ a sírra, hogy az minél erősebb legyen. Ezt a hajdan praktikus szokást őrzi a hagyomány; bár ma nagy kő helyett egy kis kavics is megteszi.
 A sírra helyezett kő vagy kavics jelzi továbbá, hogy az elhunyt emlékezete tovább él, a közeli hozzátartozókat jó érzéssel töltheti el, hogy vannak még mások is, akik felkeresik a sírt. A kő továbbá nem múlandó, mint a virág, akár örök emlékként is megmarad.
Photo:
Photo: További képek és leírások:a temetőről: http://csicso-nagy.uw.hu/fo-o-Csicso-NAGY-A/o9-temeto.htm a zsidó családokról:http://csicso-nagy.uw.hu/fo-o-Csicso-NAGY-A/zsido-csaladok.htm
Photo:
Photo:
Photo:
Photo:
Photo:
Photo:
Photo:
Photo:
Photo:
Photo:
Photo:
Photo:
Photo:
Photo:
Photo:
Photo:
Photo:
Photo:
Photo:
Photo:
Photo: