Tilburg - Oud rest
Mar 14, 2014Public
Photo: Plattegrond Tilburg van 1760 - Detail van de manuscriptkaart van de heerlijkheid Tilburg en Goirle uit 1760 van de hand van Diederik Zijnen.  Nagetekend door L. Langeweg, ingekleurd door R. Peeters. Tilburg Centrum.
Photo: 1865 - Plattegrond Tilburg
Photo: 1915 - Plattegrond Tilburg
Photo: 1920 - Plattegrond Tilburg
Photo: 1945 - Plattegrond Tilburg
Photo: 1955 - Plattegrond van Tilburg
Photo:
Photo: Luchtfoto van de Broekhovenseweg en omgeving. Rechtsonder de Van Grobbendonckstraat en linksonder het Van Malsenhof. De schuinlopende straat is de Radiostraat, met op de hoek de boerderij van de familie Willemse - De Brouwer. Later was op deze plaats ijzerwarenhandel Vriens en tegenwoordig een filiaal van Scapino gevestigd. Op de achtergrond het fabriekscomplex van de Volt (Datum onbekend)
Photo: 1917 - Broekhovenseweg met rechts de ingang van de Groenstraat met de fabriek van landbouwmachines van Manille Bogaerts, gebouwd in 1911. Later was er een kinderwagenfabriek Mutsaers in gevestigd. Links huize Agricultura aan de Broekhovenseweg 160, woning van M.A.C. Bogaerts. Later werd het herdoopt tot Castagnola en was het woonhuis annex praktijkruimte van dr. Schuerman, de bekende oud-voorzitter van voetbalclub Willem II.
Photo: 1925 - Broekhovenseweg met de Broekhovense molen van de meelfabriek Schraven-Eijsbouts op de hoek van de Ringbaan zuid, toen nog helemaal compleet en in bedrijf. De molen werd halverwege 1985 gesloopt.
Photo: 1928 - Broekhovenseweg, Rechts apotheker Van Gorp en links de Vlimmenhoefstraat
Photo: 1928 - St. Jacobusklooster aan de Broekhovenseweg 166. Klooster van de zusters van het Allerheiligst Hart van Jezus (zusters van Moerdijk). Later klooster van de oblaten van de H. Franciscus van Sales. gebouw is ontworpen door architect Jos Donders.
Photo: 1934 - Broekhovenseweg, hoek Groenstraat. Rechts op de hoek van de Groenstraat de villa van de familie Bogaerts, die achter dit pand een fabriek van landbouwmachines bezaten. Later werd het pand bewoond door de artsenfamilie Schuerman. Het huis met zonnescherm was het snoepwinkeltje van Anneke Jansen. Nu staat hier de nieuwbouw van de winkel Lekker en Laag met daarnaast de artsenpraktijk van dokter Schuurman jr.
Photo: 1935 - Broekhovenseweg, hoek Voltstraat. Links de pastorie van de parochie Broekhoven I. Rechts de woningen Broekhovenseweg 7-15c en Voltstraat 2-16, in 1922 gebouwd onder architectuur van C.J.G. Visser in opdracht van drijfriemenfabrikant A.C. Backer. Vanwege de dure grondprijs werd gekozen voor etagebouw, Visser had zich bij de bouw laten inspireren door de Amsterdamse school: geknikte gevels, loggia's en versieringen in het metselwerk
Photo: 1953 - Panorama vanaf kerktoren Broekhoven II met zicht op de nieuwbouw van de woningen tussen de Edisonlaan en Professor Lorentzstraat. Links de Ringbaan Zuid. In het midden de Begraafplaats Professor Lorentzstraat toen nog aan de Groenstraat gelegen.
Photo: 1955 - Broekhovenseweg richting Piusstraat
Photo: 1960 - Broekhovenseweg, hoek Jan Truijenlaan
Photo: 1962 - Broekhovenseweg met kruispunt Ringbaan Zuid. Links de molen van de meelfabriek Schraven-Eijsbouts en de kerk van de H. Familie (Broekhoven II), rechts het klooster van de oblaten van de H. Franciscus van Sales, voorheen het klooster van de zusters van Moerdijk
Photo: 1974 - Ringbaan Zuid,  restant van de molen van de meelfabriek schraven--eijsbouts. op de achtergrond de aAfbraak de kerk Broekhoven II.
Photo: 1957 - Edisonlaan met standbeeld Prinses Irene Brigade
Photo: 1962 -Huishoudschool Mater Dei Edisonlaan hoek Prof. Keesomstraat
Photo: 1916 - GroenstraatVolt. Zuid. Algemeen, Luchtfoto. Voltterrein, fabriekscomplex Volt omstreeks 1916. Links op de achtergrond het kerkhof van Broekhoven en rechts op de achtergrond de boerderij van de familie Segers aan de Groenstraat. Waarschijnlijk is deze foto genomen vanuit de kerktoren van Broekhoven
Photo: 1925 - Meesstraat. Volgens het opschrift achter op de foto 'een kijkje in de nieuwe arbeiderswoonwijk op Broekhoven'. Omdat de straten hier genoemd zijn naar vogels heet deze wijk in de volksmond 'de vogeltjesbuurt'.
Photo: 1957 - Woningen Pater van den Elsenplein 12-1. doorbraak naar de Broekhovenseweg, rechts Pius X kerk