6 danskere i de voksnes rækker høstede tang ved Djurslands kyst den 12. oktober 2011
Oct 13, 2011Public
Photo: Det her er Langfrugtet klørtang fra høst ved Fornæs den 2.10.2011. Det vejede 1.800 gram ved høst og nu ca. 300 gram. Vægttab mere end 80% på under 14 dage. Ho ho. Mon ik' det går an?
Photo: Michael. Det er sjældent der er nogen der får et godt billede af mig i deres "kasse" jeg godt selv gider se på, mere end én gang. Dit billede her er en af dem jeg godt gider se igen ;-)
Photo: Ifølge almanakken var det rigtigt meget lavvande. Det var det slet ikke. Jan og jeg blev enige om, det nok handler om der var kraftigt vind fra nordvest, der pressede vand og bølger ind i Kattegat. Det giver anledning til at overveje kun at høste i meget vindstille vejr. Tidevandsforskellen er alligevel så lille, det snart er vigtigere, vandet står stille så man nemt kan se det meget lavtvoksende tang og ta' det, uden at blive mere våd end sjovt er når vinden er meget kold. Sådan kan det sikkert også være på tidspunkter hvor det ifølge almanakken er højvande.
Photo: Jan (t.v. i billedet) og Gerda fra Herning havde medbragt kaffe, lækre hjemmebagte boller med hele korn, hjemmelavet brombærmarmelade, ost og en dejlig kage med hjemmedyrkede birkes. Jeg kom med ristet sukkertang der er en velsmagende chips, ristet Langfrugtet klørtang og fedtfriteret Langfrugtet klørtang. Michael havde tre kander kaffe med. Alt i alt en eftermiddagskaffe, hvor hatten passede godt på hovedet ;-) Selv om nogen af os ingen hat havde på ;-)
Photo: Frode, Kurt og Michael var frisk på at høste i høj bølgegang. Personligt var jeg en smule skuffet over bølgegangen og ingen lavvande. Man kan jo ikke se tangen som det står på sine sten når bølgerne pisker sandet op fra havbunden ;-) Jeg havde forestillet mig et scenarie som ses på dette lille videoklip, hvor jeg høstede tang ved Fornæs Fyr søndag den 2. oktober: 
http://www.youtube.com/watch?v=92Dc5buzdxQ
Måske er det dumt at lægge sig fast på hvordan ting er, allerede inden man har oplevet dem. Herligt at Grenå borgerne tog tang fra alligevel med gå på mod godt gjort ;-)
Se dem her gøre det: http://www.youtube.com/watch?v=TUQVCR1XeXo
Photo: Frode ta'r en god kvist Langfrugtet klørtang der lige netop er smidt ind af bølgerne, der rev det løs fra stenen, det stod på. Jan er ved at lægge an til at høste.
Photo: Michael, Kurt og Frode gik modigt til værks. Det gjorde Jan forøvrigt også. Han gik flere hundrede meter længere nordpå med bølgerne op til over knæet. Skidt med ikke at kunne se tangen så tydeligt, når man kan mærke med sine fødder hvor det er :-)
Photo: Ti hi. At løfte armene over hovedet for ikke at blive alt for våd, det er da også en måde at modstå bølgens kraft.
Der er her en video i HD-kvalitet der viser de tre herrer på billeder i aktion:
http://www.youtube.com/watch?v=TUQVCR1XeXo
Photo: Jan, Gerda og jeg var de sidste tilbage på stranden. Vi holdt sammenskudsgilde. Her står de to og rister lammeribben af egen avl, der er forkogt og til dels røget. Det var en af deres pragtfulde bidrag til al spisningen undervejs. Her taler vi om et par mennesker der gør en dyd ud af at være selvforsynende. God gammel manér det er værd at holde i hævd. 
Jeg bidrog med en madsalat med N'umami smag på baggrund af en af mine online opskrifter:
http://www.idegryden.dk/opskrift/madsalat-med-nordisk-n-umami-smag
Opskriften levede op til forventningen om at smage godt.
Photo: Billedet viser banneret på min hjemmeside:
http://tang-thorkil.dk
Tangen på billedet er samlet op i vandkanten mellem Skagen og fyrret i september 2009. Muligvis var det kommet op sammen med fiskernes grej og smidt tilbage til havet som man har haft tradition for tænkende, der ingen god afsætningsmulighed var for det på fiskeriauktionen. Det bliver der i løbet af de kommende år. Det er allerede skudt igang ved Omø i Storebælt:
http://www.gemba.dk/gemba-seafood-consulting/
nyheder-seafood/havfrisk-tang-fra-omoe.aspx
Jeg ved ikke hvorfor nordjyske fiskere endnu ikke er med på vognen. Der er sikkert både restauranter og fiskehandlere og kunder der er interesserede, allerede i dag. Måske tøver man længere end godt er med at hoppe ud i så småt at begynde at høste, forarbejde og forhandle varen? Hvad ved jeg?
Photo: Åh ja hvilken rigdom vi dog ikke fik med hjem hver især.
Photo: Synes det er sjovt så mange sporer af Fingertang er blevet til noget på det samme rodnet på en sten.
Photo: Jeg selv har her Langfrugtet klørtang til tørre der endnu står på sin sten. Den fandt sig en tørreplads i køkkenet.
Photo: Billedet her er essens af tangs biologi historie. Det er en stor flintesten og nej. Tang har ikke rødder helt ind i den men er bare svejset fast med sine fæstninger til stenen. Hvad der er fokus på er små nye vækster der pudsigt nok er på vej frem her om efteråret for at vokse sig store i løbet af vinteren, hvor tang har sin største nyvækst, mens det er koldest i havet. Der ses også sporer der venter på tur til at blive til noget i sollys og plads nok.
Photo: I vores kælderrum hænger Fingertang til tørre.
Photo: Nærbillede af mit Fingertang til tørre i tørringsrum i kælderen. Tangs efterårsfarver eller hvad?
Photo: Jeg synes det er vildt fascinerende det der med at være et såsæd der evner at svejse sig så meget fast til en sten, man kan have en stilk som hovedstamme, der ses ovenover. Og så blive rykket løs fra stenen i tilstrækkeligt voldsom storm. Lige til at høste ved stranden, hvor det kommer ind. Båret af Moder Naturs egen kraft hjem til os mennesker.
Photo: Synes bare det er kønt en facetsleben krystal spejler sig i mit bladtang øverst t.v. Og at man kan se en rodfæstning, hvor ik' mindre end sekslinger har groet godt.
Photo: Michael, Frode og Kurt fik Langfrugtet klørtang en mas, fordi det var dét de høstede, den høje bølgegang til trods, selv om jeg synes, det var for voldsomt med de bølger. Tillykke med jeres gode høst og tak for deltagelsen. Det gør sig særdeles smukt ud som det hænger her i efterårssolen, billedet leveret af Michael via Facebook.
Photo: I en historie med en rød tråd er det godt at vende tilbage til udgangspunktet i afslutningen. Nu er kurven med tørret Langfrugtet klørtang blevet så fuld den kan blive. Farvespillet i tangen er regnbuefarver fra en krystal i vindueskarmen, sollyset reflekterer sig igennem. Det er meget mere tang end vi kan bruge i løbet af vinteren. Det er godt. For så er der noget at forære væk af til mennesker, der gerne vil smage på det, på eget ansvar ;-)
Photo: Hvad er forskellen på de her to slags tang? Begge er sukkertang. Det øverste er en spinkel kvalitet høstet om foråret. Det nederste er en kraftig kvalitet, høstet om efteråret. Begge kvaliteter har deres fortrin ;-) Blærerne i det nederste stykke skyldes forresten det er ristet på brødrister. Det er derved de popper op.
Photo: Her til formiddag lavede jeg brunch med sukkertangen jeg høstede den 12. og sukkertang fra høsten den 5. maj i år.
Det er en fuldkorns rugbrøds fedtemad med god, fed ost og et dobbelt spejlæg. Noget af efterårs sukkertangen er kværnet til pulver og drysset på spejlægget. Forårs sukkertangen er blot knust let mellem fingrene efter at være ristet 2½ minut på brødrister. Der er hjemmelavet kvansalt på og pyntet lidt med blomster af rødkløver. Det smagte aldeles fortrinligt ;-)
Photo: Comet ville også have noget at spise, når jeg nu ville ha' mad. Han fik tun med pulveriseret sukkertang. En af hans livretter ;-)