Tähtitornista ja sen laitteistosta otettuja kuvia
Oct 30, 2008Public
Photo: Muutama vuosi aiemmin otettu kuva tähtitornista
Photo: Uusi EQ6 pro -lisäjalustani vetiselle suolle valetun betonilaatan päällä. Sen avulla voin toivottavasti tulevaisuudessa harrastaa CCD -kuvausta paremmin myös pohjoisen suuntaan kun puiden latvat jäävät kauemmas.
Photo: Näkymä tähtitornille etelän suunnasta
Photo: Näkymä tähtitornille pohjoisen suunnalta eli suihkulähteen takaa.
Photo: Tähtitornin katseluaukosta etelään avautuva maisema.
Photo: Lisäjalusta näyttää pieneltä tähtitornin katseluaukosta nähtynä
Photo: Tähtitorni luukut avattuna. 40 cm:n newtonin vierellä oleva kaukoputki on Celestron C8.
Photo: 40cm:n f/5 newton ja sen päälle asennettu 15 cm:n f/8 newton käyttövalmiina
Photo: Celestron C8 näyttää varsin peneltä 40 cm:n newtonin vierellä
Photo: Styroxilla lämpöeristetyn vanerilaatikon alaosassa on 2 tietokoneen keskusyksikköä ja toinen näytöistä on plexilasi-ikkunan takana. Kovilla pakkasilla lisälämpöa antaa pakkasvahti.
Photo: Noin 200 kg painava järeä haarukkajalusta on kiinni n. 3 m korkean harkkotiilipylvään päässä. 90 mm läpimittaista tuntiakselia pyörittää säteeltään 96 cm oleva kierretangoista valmistettu sektori steppimoottorien avulla. Jalustahaarukka on lattian yläpuolella.
Photo: 40cm:n f/8 newton ja sen päälle asennettu 15 cm:n f/8 newton käyttövalmiina
Photo: Kupolin luukut ja “huippukartio” suljettuna
Photo: Luukut ja “huippukartio” avattuna
Photo: Putken yläpäässä näkyvä fokusointilaite on grayford -tyyppinen 1:10 alennusvaihteella CCD -kameran tarkennuksen helpottamiseksi. Taustalla kesällä hankkimani käytetty Celestron C8 jalustoineen. Deklinaatioakselin päällä on punainen käsikapula, jolla säädellään steppimoottorien pyörimisnopeuksia. Mitään GOTO tai autoguidaus -systeemejä minulla ei ole käytössä ja putkenkin suuntaan yleensä käsin kääntämällä.
Photo: Koko torni pyörii (tai sitten ei)  8 rattaan varassa. Lattian vesivuotojen korjaus sekä pyörimismekanismin parantelu olisi seuraava suurempi remonttikohde. Myrskytuulella kupoli on syytä lukita kettingeillä lattiaan.
Photo: Aion istuttaa uuteen EQ6 -pro jalustaani Celestron C8 putken ja kuvauskohteesta riippuen myös 28mm -500mm kameraoptiikkaa CCD:-hen liitettynä. Laitteen ohjaus olisi tarkoitus tapahtua etänä tähtitornista käsin kaapelien välityksellä.
Photo: Tornin ympätillä olevien lehtipuiden latvat on tätä kirjoitettaessa jo lyhennetty haittaamasta näkymiä. Pohjoisen puolella olevia pihamäntyjä en ole toistaiseksi vielä kaadellut muutamaa lukuunottamatta.
Photo: Jämerään jalustahaarukkaan mahtuisi jopa 50 cm:n newton. Laitteisto ei pahemmin tutise tuulessa.